L’Hospital de Sitges i la Finca Viladellops han desgranat, aquest dilluns, els detalls del seu nou acord de col·laboració davant la Comissió de la Malvasia de Sitges. L’ens, impulsat des del mateix Hospital i format per diversos col·lectius vinculats a la gastronomia i a la cultura sitgetana, s’ha creat aquest mateix any per a dissenyar un pla estratègic que ajudi a guiar el futur desenvolupament de la malvasia de l’Hospital en tots els seus àmbits: des del conreu, la producció i la comercialització, fins a la història i la difusió.

El nou acord, que té una durada de 10 anys i la predisposició d’ambdues parts per prorrogar-lo més enllà del termini establert, permetrà a l’Hospital conrear malvasia de Sitges en una vinya de 3’8 hectàrees de la Finca Viladellops i, a la vegada, elaborar un Blanc Subur íntegrament fet a partir de malvasia a les instal·lacions d’aquest celler d’Olèrdola. Els sòls calcaris de Viladellops són molt similars als que l’Hospital ja té a la zona d’Aiguadolç, la qual cosa representa una continuació del projecte vinícola de l’Hospital amb el valor afegit que tota la producció passarà a ser 100% ecològica.

L’administrador de l’Hospital, Fernando Herraiz, ha destacat que l’acord amb Finca Viladellops “millorarà la qualitat dels vins de l’Hospital fins a posicionar-los en un nivell superior que els distingirà de la competència”. I també ha reiterat que el celler penedesenc ajudarà a complir els dos objectius vinícoles de la institució hospitalària: “mantenir viu el llegat de Manuel Llopis i de Casades i que aquest sigui econòmicament rendible per tal de reforçar la tasca social que fa la residència amb la gent gran de Sitges”.

En aquesta línia, el director general de la fundació de l’Hospital, Javier Esteras, ha explicat que la intenció de totes dues parts és “oferir productes d’alta qualitat que també tinguin un valor cultural i social”. Per aconseguir-ho, l’Hospital i Finca Viladellops sumaran esforços i coneixements per millorar “tant el conreu de la malvasia com el posterior procés d’elaboració del vi”.

Precisament, des d’aquest mes de setembre, el vi blanc Blanc Subur ja s’elabora a la Finca Viladellops, mentre que la nova vinya de malvasia es plantarà a principis del 2017, amb la previsió que doni els seus primers fruits per la verema del 2020. Quan la vinya estigui a ple rendiment, cap al 2023, l’Hospital calcula que es podrà assolir la producció anual de 25.000 unitats.

Aquestes perspectives exitoses són les que també ha subratllat l’alcalde de Sitges i president de la fundació de l’Hospital, Miquel Forns, que ha explicat que “s’ha passat de la incertesa” –quan l’antic productor de malvasia de l’Hospital va decidir rescindir el contracte– “a la gran oportunitat d’ara, en què hi guanya tothom”. I és que, per Forns, el nou acord “assegura la continuïtat de la malvasia de Sitges i n’optimitza la seva qualitat”.

Pel que fa la Finca Viladellops, el seu propietari, Marcelo Desvalls, ha agraït la confiança de l’Hospital en les seves vinyes i ha avançat que trauran “tot el partit possible” a les seves instal·lacions “per garantir un bon raïm que permeti fer un bon vi”. Així mateix, ha reconegut que la plantació de malvasia és una “gran responsabilitat”, ja que es tracta d’una “varietat mediterrània singular que requereix molta estima però que, si es cuida amb dedicació, ofereix un producte espectacular”.

La nova confluència entre l’Hospital de Sitges i la Finca Viladellops també té reminiscències històriques, ja que les dues institucions comparteixen la figura de Sant Joan Baptista com a patró. De fet, l’escenificació del seu acord s’ha fet a l’interior de l’ermita del segle XIII dedicada a aquesta divinitat que hi ha just al davant de la vinya de Viladellops on es plantarà la futura malvasia de l’Hospital.